Positie van de schoolleider

Als schoolleider sta je midden in de school én in het onderwijsveld. Daarom werkt Schoolleiders VO aan een stevige positie voor schoolleiders – met de juiste randvoorwaarden om je werk goed te kunnen doen én invloed op beleid dat jou direct raakt. Of het nu gaat om arbeidsvoorwaarden, strategisch samenspel met je bestuur of jouw stem aan de beleids- of regiotafel: jij doet ertoe. Ontdek hoe wij ons samen met jou inzetten voor sterk leiderschap en een toekomstbestendige beroepsgroep.

Belangen van de schoolleider

Schoolleiders zijn op hun krachtigst als zij ondersteund worden door hun bestuur en zij in staat gesteld worden om hun opdracht op een goede wijze uit te voeren. Schoolleiders VO probeert zo optimaal mogelijke randvoorwaarden te bewerkstellingen via onze betrokkenheid bij de Commissie Arbeidsvoorwaarden Schoolleiders (CAS). Deze commissie adviseert de VO-raad over de arbeidsvoorwaarden die aan de cao-tafel besproken dienen te worden. Onze kartrekkers hebben ook een stevige link met de Adviesraad schoolleiders (AS) die het bestuur van de VO-raad adviseert.

Stem van de schoolleider op regiobijeenkomsten

Schoolleiders zouden altijd betrokken moeten worden bij beleidsvorming binnen de school en ook op sectoraal niveau is het perspectief van de schoolleider van groot belang. Wij vinden het dan ook belangrijk dat schoolleiders een plek hebben waar hun stem gehoord wordt. Een voorbeeld van zo'n plek zijn de regiobijeenkomsten van de VO-raad. Tijdens de regiobijeenkomsten delen schoolleiders en bestuurders op regionaal niveau kennis en ervaringen met elkaar over inhoudelijke thema's.

Samenspel tussen schoolleider en bestuurder

Samen met jouw bestuur vorm jij de leiding van een onderwijsorganisatie en beiden voeren jullie taken en rollen uit die bijdragen aan de ontwikkeling en continuïteit van het onderwijs. Goed samenspel tussen jullie is van groot belang voor de afstemming van strategie en beleid op het niveau van bestuur en school/scholen en draagt bij aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. Schoolleiders VO werkt samen met de VO-raad aan het verbeteren van het samenspel tussen bestuurder en schoolleider, als onderdeel van goed onderwijsbestuur en strategisch personeelsbeleid. We ontwikkelen concrete handvatten voor besturen en schoolleiders om het samenspel binnen hun organisatie te versterken, bijvoorbeeld via het managementstatuut.

Uitgelicht rond de positie van schoolleiders

VO-raad poll app

Als schoolleider op een laagdrempelige manier jouw mening, wensen en zorgen rondom belangrijke landelijke en regionale onderwijsthema's delen? Dat kan in de VO-raad poll app. Door deel te nemen aan de verschillende polls laat je jouw stem horen en daarmee zorg je ervoor dat we het perspectief van de schoolleider duidelijker kunnen laten doorklinken in het landelijke onderwijsbeleid.

Staat van de schoolleider

Schoolleiders in het PO en VO presenteren elk jaar tijdens de Staat van het Onderwijs ook de Staat van de Schoolleider. Hierin wordt aandacht gevraagd voor actuele thema’s rond hun prachtige vak. Zij signaleren uitdagingen en zien kansen om het schoolleiderschap in het funderend onderwijs verder te versterken en roepen de sector, inclusief schoolleiders zelf, op om hier werk van te maken.

Schoolleiders VO en internationalisering

Schoolleiders VO verbindt schoolleiders graag, ook over de grens. Internationale perspectieven zijn vaak een goede inspiratie voor onze eigen realiteit en in de landen om ons heen wordt op dezelfde thema’s die raken aan schoolleiderschap ingezet en onderzoek gedaan. Denk aan het welbevinden van schoolleiders, het omgaan met tekorten, de invloed van AI etc. Om deze reden draait Schoolleiders VO mee in internationale schoolleiders netwerken zoals ESHA en de ICP, de uitwisseling hierover op leiderschapsniveau is waardevol. Niet in de laatste plaats omdat we ook vanuit ons Nederlandse perspectief schoolleiders uit andere landen kunnen inspireren. Is jouw bestuur lid van de VO-raad? Dan ben je als schoolleider automatisch lid van deze organisaties en kun je deelnemen aan hun conferenties, samen met andere schoolleiders uit de hele wereld.